Dni Manufaktura: Výnimočná zľava 20 % pri nákupe nad 25 €

Moja predajňa
Central Bratislava, Bratislava

Prírodná kozmetika: Pravda a mýty s vývojárkou Evou Horčíkovou

3. 9. 2023 autor: Petra Bečičková a vývojové oddelenie

Zákazníci sa nás stále častejšie pýtajú na prírodné zloženie kozmetiky Manufaktura, preto vám prinášame článok na tému prírodnej kozmetiky, ktorý vznikol z rozhovoru s našou milou vývojárkou - Ing. Evou Horčíkovou, ktorá sa vývoju kozmetiky venuje už viac ako 40 rokov.

Prírodná kozmetika: Pravda a mýty s vývojárkou Evou Horčíkovou
Prírodná kozmetika: Pravda a mýty s vývojárkou Evou Horčíkovou

Vývojárka Ing. Eva Horčíková sa vývoju kozmetiky venuje už viac ako 40 rokov. Pre Manufakturu vyvinula a do výroby zaviedla takmer 200 receptúr.

Nájdete tu odpovede odborníčky v oblasti vývoja kozmetiky na najčastejšie otázky od zákazníkov v oblasti kozmetológie, medzi ktoré patrí napr. „Je Manufaktúra 100% prírodná kozmetika bez chémie/ organická bio kozmetika / vegánska kozmetika? Prečo nemá česká prírodná kozmetika certifikáty CPK alebo ECOCERT?“

Dozviete sa aj odpovede na otázky spojené s prírodnou kozmetikou ako takou - či je vhodná na atopický ekzém, či je lepšia ako bežná kozmetika z drogérií, aké sú trendy v prírodnej kozmetike, aj to, či máme prírodný šampón na vlasy / prírodný sprchovací gél / prírodný krém na tvár.

Čo je prírodná kozmetika?

„Pojmy ako prírodná kozmetika alebo biokozmetika naša legislatíva nepozná – každá certifikačná značka si ich definuje podľa vlastných kritérií.“

Jednotná legislatíva, ktorá by pojem prírodná kozmetika alebo biokozmetika upravovala, u nás neexistuje a používanie termínov prírodná / organická / bio kozmetika zákony nijako neobmedzujú.

Vo svete existuje mnoho certifikačných organizácií a štandardov prírodnej kozmetiky, v EÚ cca 14, ktorých požiadavky na použité ingrediencie, spôsob spracovania sa čiastočne líšia.

Všeobecne platí, že čisto prírodná kozmetika by mala obsahovať maximum prírodných zložiek z rastlín alebo minerálov a naopak by nemala využívať rastlinné zložky z geneticky modifikovaných rastlín, ropné produkty (najčastejšie označované ako Paraffinum Liquidum), Petrolatum atď., silikóny, ethoxylované a silikónové látky, nano materiály, syntetické farbivá, syntetické parfumy, a pod.

Na konzerváciu sú povolené iba určené konzervačné látky, väčšinou prírodne identické. Sú zakázané ingrediencie získané zo živých alebo porazených zvierat (výnimkou je včelí vosk, med, mlieko, lanolín a pod. – tie nemajú za následok smrť živočícha).

Zároveň sa od značiek prírodnej kozmetiky očakáva, že zaručia netestovanie svojich produktov na zvieratách. V EÚ sa od roku 2009, resp. 2013, už kozmetické ingrediencie ani výrobky na zvieratách netestujú, ak existujú alternatívne metódy testovania. Ale toto platí iba v EÚ.

Manufaktura vlastní certifikát Leaping Bunny (predtým známy ako Human Cosmetics Standard – HCS), ktorý potvrdzuje, že naše produkty vrátane ingrediencií nie sú testované na zvieratách najneskôr od roku 2006. Tento certifikát je stále dôležitý, pretože v niektorých krajinách mimo EÚ sa ingrediencie aj kozmetické výrobky na zvieratách stále testujú.

Pri prírodnej kozmetike sa tiež maximálne využívajú recyklovateľné obaly, minimalizuje sa ich množstvo a ich výroba je udržateľná. A pri výrobe kozmetiky sa na dezinfekciu produktov i obalov nepoužíva germicídne žiarenie. (Niektoré štandardy vyžadujú, aby ingrediencie vo výrobku alebo ich časť boli organického pôvodu.)

Čo je BIO, ECO, Organic, Slow, Clean beauty?

„Non-toxic kozmetika je marketingový legislatívne neplatný termín, pretože v EÚ žiadna kozmetika nesmie byť toxická.“

o svete krásy sa objavuje stále viac nových trendov a s nimi spojených pojmov. Mnohé z nich však slúžia primárne na zviditeľnenie značiek, ktoré ich používajú.

Vo väčšine prípadov totiž neexistuje legislatíva, ktorá by nové trendy v kozmetike definovala a stanovila pre nich právne záväzné štandardy.

BIO / ECO / Organic kozmetika

V prípade bio/eco/organic kozmetiky sa všeobecne očakáva veľmi vysoký podiel zložiek prírodného pôvodu a časť ingrediencií pochádzajúcich z ekologického poľnohospodárstva. Veľký dôraz sa kladie aj na ekologické obaly.

Slow beauty

Slow beauty alebo pomalá krása je trendom, ktorý sa rozšíril predovšetkým v období covidu. Definície sú rôzne, zhodujú sa však na využívaní vysoko kvalitných a prírodných prípravkov v duchu „menej je viac“ – odporúča sa znižovať množstvo kozmetických prípravkov na tie základné, ktoré zaistia predovšetkým očistu a hydratáciu pleti.

Clean beauty, tzv. „non-toxic“ kosmetika

Clean beauty býva najčastejšie definovaná ako „non-toxic“ kozmetika. Vo veľkej miere využíva prírodné ingrediencie a je proti používaniu parabénov, ftalátov, ropných látok, sulfátov a syntetických vôní. Oproti 100% prírodnej kozmetike však uznáva vybrané syntetické ingrediencie.

Každý výrobok uvedený v EÚ na trh musí mať vykonané zhodnotenie bezpečnosti s tým, že je vyhodnotený ako bezpečný pre zdravie ľudí.

Non-toxic kozmetika sa v médiách prezentuje ako kozmetika čisto prírodná, bez „chémie“, bez nebezpečných syntetických látok a pod., to je ale nezmysel.

Je potrebné si uvedomiť, že všetko okolo nás sú chemické látky, vrátane tých prírodných. Nebezpečné až toxické môžu byť aj mnohé prírodné látky ako sú éterické oleje, ktorých súčasťou sú viaceré nebezpečné alergény.

Prírodné éterické oleje, ktoré sami veľmi radi používame, majú skvelé účinky, ale musia sa používať opatrne a s rozumom a v bezpečnej koncentrácii, naopak mnohé syntetické látky môžu byť aj v koncentrovanom stave bezpečné.

U nebezpečných látok, prírodných i syntetických, vždy záleží na použitej koncentrácii, na celkovej formulácii a interakcii s ostatnými ingredienciami, na spôsobe použitia a pod. to všetko sa zohľadňuje pri vývoji nového produktu a následne pri hodnotení jeho bezpečnosti.

Sulfáty, ropné látky, syntetické parfumy, silikónové zlúčeniny, niektoré parabény a mnohé ďalšie látky, ktoré sú v médiách aj medzi zákazníkmi na čiernej listine, sú podľa kozmetickej legislatívy povolené a do presne stanovenej koncentrácie vo výrobku bezpečné pre zdravie človeka.

Certifikácia a zloženie 100% prírodnej kozmetiky

Najlepším spôsobom, ako spoznať čisto prírodnú kozmetiku, je podrobne čítať zloženie výrobkov, ktoré je povinnou súčasťou obalu, či neobsahuje niektorú z vyššie zmienených ingrediencií. V dnešnej dobe uvádza mnoho značiek zloženia svojich výrobkov aj na internete.

O niečo jednoduchšou cestou je orientácia podľa kozmetických certifikátov. Zákazníci, ktorí chcú používať prírodnú kozmetiku, sa môžu orientovať podľa certifikátov spoločností a obchodných asociácií ako napr. CPK, COSMOS, ECOCERT, NaTrue, COSMEBIO, BDIH a ďalšie.

Tieto štandardy sú značne odlišné a nemožno medzi ne dávať čo do prírodnosti znamienko rovnosti. Ale zároveň to neznamená, že kozmetika bez akéhokoľvek z týchto certifikátov nemôže byť prírodná a kvalitná.

Je pravda, že kvalita prírodnej certifikovanej kozmetiky býva väčšinou nadštandardná a obsiahnuté prírodné látky sú človeku biologicky bližšie ako látky syntetické. Ale nie je pravdou, že táto kozmetika musí byť účinnejšia a pre zákazníka vhodnejšia, a že kožná znášanlivosť prírodnej kozmetiky je vždy lepšia. Niektoré rastlinné extrakty alebo vonné éterické oleje majú totiž vysoký alergénny potenciál.

Manufaktura a certifikáty prírodnej kozmetiky

„Kozmetické certifikácie majú odlišné kritériá, ale vo všeobecnosti sú založené na zozname surovín a podmienok pri výrobe, ktoré sa v kozmetike nesmú využívať.“

Filozofiou Manufaktury je prinášať zákazníkom vysoko prírodnú kozmetiku, ktorá je zároveň bezpečná a funkčná (príjemná textúra, roztierateľnosť, vstrebateľnosť, a pod.), účinná, šetrná k pokožke i prírode, s lokálnymi ingredienciami, voňavá a krásna na pohľad.

Zdanlivo samozrejmý mix je však pre vývojárov v kozmetických laboratóriách naozaj veľkým orieškom. Vyššie spomínané certifikáty by nás pri tvorbe produktov, bohužiaľ, často obmedzovali.

Certifikácia prírodnej kozmetiky je obmedzujúca predovšetkým vo využití parfumácií, farbív (hoci využívame potravinárske farbivá) aj šetrných konzervantov.

Časť produktov by podmienky certifikácie splnila, ale získanie certifikátov nie je našou prioritou. S certifikátmi by sme niektoré z legendárnych výrobkov nemohli uviesť na trh, hoci sú skvelé a bola by škoda o ne zákazníkov pripraviť.

Napr. originálny pivný šampón a jeho výnimočné účinky vďaka vysokému obsahu poctivého českého piva Ferdinand, ktoré dodáva vlasom svieži vzhľad, lesk a objem.

Aby sme pivo v šampóne mohli mať a zároveň zaručili trvanlivosť výrobku, musíme použiť šetrnú konzerváciu - Phenoxyethanol, proti ktorému je vedená nespravodlivá kampaň, aj keď bol ešte pred pár rokmi povolený na využitie v certifikovanej prírodnej kozmetike, ale teraz už nie je. Navyše sa vyskytuje aj v prírode – napr. v zelenom čaji a vo veľkej miere sa používa vo farmácii – vo vakcínach).

Zákazníci zároveň milujú nádhernú vôňu, ktorá tento šampón od samého začiatku sprevádza. Parfumácia je však mixom zložiek esenciálnych olejov a syntetických vonných olejov – na označenie 100% prírodnej kozmetiky teda nevhodná.

Je Manufaktura prírodná kozmetika?

„Manufaktura zámerne nie je 100% prírodná, ale využíva vo vysokej miere prírodné suroviny a ponúka kvalitné a bezpečné produkty bez obsahu škodlivých látok.“

Naša kozmetika nie je 100% prírodná, ale je vysoko prírodná.

Manufaktura nepoužíva minerálne oleje ako základ pleťových a telových krémov, ani konzerváciu pomocou parabénov, ani silikóny v šampónoch, vlasových kondicionéroch a maskách, aj keď to sú látky na výrobu kozmetiky povolené a bezpečné, ale našimi zákazníkmi nechcené.

Naopak ako základ výrobkov využívame vo vysokej miere rastlinné oleje a široké spektrum výťažkov z bylín, kvetín a ovocia, ktorých účinky sú mnohokrát stovky rokov overené našimi predkami.

„Kvalita, funkčnost a bezpečnost pro nás bude vždy na prvním místě, proto se neobejdeme bez kvalitních a k pokožce šetrných konzervantů.“

Na zmysluplnom „sprírodňovaní“ receptúr sústavne pracujeme, ale s rozumom, pretože prírodné automaticky neznamená kvalitnejšie, šetrnejšie, bezpečnejšie, účinnejšie alebo ekologickejšie ako syntetické.

Zároveň sa však nechceme vzdať napríklad parfumácií, ktoré sú pre našu kozmetiku typické a umožňujú nám ponúkať pleťovú starostlivosť aj s hypoalergénnou parfumáciou. Nechceme sa vzdať ani niektorých syntetických aj prírodne identických aktívnych látok, ktoré majú vysokú účinnosť (napr. vitamíny, peptidy).

Konzervanty v kozmetike: Prečo sa používajú

„Zdravotné riziká plynúce z mikrobiologicky kontaminovanej kozmetiky sú značne vyššie ako riziko z možných nežiaducich reakcií na kvalitné konzervačné látky, proti ktorým je vedená niekedy nespravodlivá mediálna kampaň.“

Konzervačné prostriedky v kozmetike slúžia na ochranu výrobku a tým aj zdravia zákazníkov pred plesňami, kvasinkami alebo baktériami, pre ktoré sú voda a niektoré prírodné suroviny v kozmetike ideálnou živnou pôdou.

Manufaktura využíva maximálne šetrné, ale účinné konzervanty. Mnohé z nich sú povolené aj pre využitie v 100% prírodnej kozmetike alebo potravinárstve. Niektoré kozmetické výrobky bez obsahu vody nemusíme konzervovať vôbec - napr. kúpeľové soli, balzamy na pery alebo pleťové a telové oleje.

Výrobky je niekedy možné konzervovať aj inými spôsobmi, ale napr. niektoré rastlinné extrakty alebo iné látky s antimikrobiálnou účinnosťou bývajú zase málo efektívne a také výrobky sú často mikrobiologicky znečistené, a tým nevhodné.

Navyše musí byť použitá ich vysoká koncentrácia, čo zase zvyšuje dráždivosť produktov, často aj ich stabilitu. Výrobky je možné tiež konzervovať napr. liehom (v množstve vyššom ako 20 %), ten ale v tejto koncentrácii pleť vysúša alebo napr. prírodnými éterickými olejmi, ale tie bývajú zase silne dráždivé a obsahujú mnoho alergénov.

Pre koho nie je 100% prírodná kozmetika vhodná

„Opatrní by ste mali byť predovšetkým pri suchej, citlivej a atopickej pleti, pri ktorej môžu prírodné ingrediencie vyvolať alergickú reakciu.“

Vždy záleží na konkrétnom výrobku, ale všeobecne platí, že prírodná kozmetika nemusí byť vhodná pre každý typ pleti.

Pleť s akné: Pozor na mastnejšiu prírodnú kozmetiku

Problematickej pleti a pleti so sklonom k akné nemusí vyhovovať mastnejšia kozmetika s vysokým obsahom rastlinných olejov, ktorá býva pre značky 100% prírodnej kozmetiky typická. Zároveň je mimoriadne dôležité zaistiť mikrobiologicky čistú a stabilnú kozmetickú starostlivosť.

Atopický ekzém: S čisto prírodnou kozmetikou opatrne

Základom správnej starostlivosti o atopickú pokožku je pravidelné premazávanie a hydratácia. Vďaka priebežnému doplňovaniu vody a tukov z kozmetiky sa zvyšuje ochranná bariéra pokožky.

Niektorí atopici s využívaním 100% prírodných produktov nemajú problém. Prírodná kozmetika s vysokým obsahom bylín na pokožke s atopickým ekzémom však môže vyvolať alergické kožné reakcie a podráždenie.

Pri kozmetike pre atopikov sa odporúča čo najjednoduchšie zloženie s čo najnižším alergénnym potenciálom – ideálne bez obsahu esenciálnych olejov, alkoholu a výťažkov z rastlín spôsobujúcich alergie.

Mnohí dermatológovia nedajú dopustiť na neprírodné prípravky na atópiu založené na ropných produktoch – parafínovom oleji alebo vazelíne, pretože nemajú takmer žiadny alergénny potenciál a vytvárajú na pokožke ochranný film, ktorý bráni dehydratácii a prieniku nevhodných látok a mikroorganizmov z okolitého prostredia, čo je obzvlášť pri atopickej pokožke veľmi dôležité.

100% prírodná vs. bežná kozmetika

„Bezpečnostné listy k 100% prírodným esenciálnym olejom potvrdzujú, že esenciálne oleje môžu byť vo vyššom množstve vysoko toxické.“

O prírodnej kozmetike existuje mnoho mýtov a poloprávd. Napr. je veľmi rozšírený názor, že 100% prírodná kozmetika je najlepšia. Niekoľko odborníkov však zastáva iné stanovisko. Kvalitná kozmetika môže byť tak prírodná ako aj syntetická alebo vyrobená zároveň z prírodných i syntetických ingrediencií.

Najväčším problémom pri čisto prírodnej kozmetike môže byť niekedy zvýšená dráždivosť kvôli obsahu alergénnych prírodných látok (napr. éterických olejov) alebo už spomínaná mikrobiologická nestabilita.

Známy Paracelsov citát je, že „každá látka môže byť jedom, záleží na množstve“ (čiže jej koncentrácii vo výrobku).

Napr. často používaný a inak skvelý 100% Tea Tree olej má v karte bezpečnostných údajov uvedené „Toxický pre vodné organizmy, dráždi kožu, zdraviu škodlivý pri požití“, a aj horšie vety, ale naopak v nízkych koncentráciách, aj keď aj tak môže byť pre niekoho alergénom, má blahodarné účinky. A podobne to platí aj o ďalších látkach.

Ďalším problémom pri 100% prírodnej kozmetike môže byť nižšia funkčnosť alebo problematická viskozita, ktorá má vplyv na konzistenciu a môže spôsobiť jej výrazne vyššiu spotrebu ako pri konvenčnej kozmetike, čo je neekologické.

„Je prírodná kozmetika udržateľnejšia ako bežná kozmetika? To sa nedá jednoznačne povedať.“

Sporná je napr. výroba palmového oleja. Palmový olej je bezpochyby veľkou záťažou pre planétu, avšak v súčasnej dobe ide stále o jednu z najvyťaženejších plodín. Palmový olej sa okrem potravinárstva používa aj na výrobu mnohých kozmetických ingrediencií – napr. tenzidov, emulgátorov, emolientov. 

Ak by sme teda nahradili v kozmetike palmový olej iným olejom, ekologická záťaž takého oleja by bola oveľa vyššia, pretože by bola spotrebovaná oveľa väčšia plocha ornej pôdy.

Dôležitým aspektom udržateľnosti je tiež snaha o minimálnu spotrebu. Spotrebu ovplyvňuje aj konzistencia, ktorá býva problémom pri čisto prírodných umývacích prostriedkoch a šampónoch – 100 % prírodnej kozmetiky s redšou konzistenciou môže človek nechtiac spotrebovávať zbytočne viac.

„Ak je produkt kvalitný a vysoko účinný, stačí ho používať v malom množstve.“

100% prírodná kozmetika je tiež často limitovaná krátkymi expiráciami. Môže sa preto stať, že zákazník nestihne kozmetiku spotrebovať celú a časť výrobku kvôli exspirácii vyhodí.

Kvôli ochrane životného prostredia a cenných prírodných zdrojov je niekedy skôr na škodu nevyužiť múdru chémiu.

V Manufakture sa snažíme brať si z prírodnej aj konvenčnej kozmetiky to najlepšie – maximálne využívame zložky prírodného pôvodu a v rozumnej miere aj kvalitné syntetické ingrediencie, ktoré zvyšujú bezpečnosť, kvalitu a účinnosť našej kozmetiky. Syntetické ingrediencie môžu byť aj ekologickejšie, možno syntetizovať aj látky prírodne identické, ktoré prírodu šetria.

Parfumy a toaletné vody

Syntetické ingrediencie (napr. v našich toaletných vodách) dokážu nahradiť prírodné vône, na výrobu ktorých je potrebné ohromné množstvo ton živých rastlín. Výhodou syntetických parfumov je to, že v nich často dokážeme obmedziť alebo vylúčiť alergénne zložky, zatiaľ čo v prírodných parfumoch alebo éterických vonných olejoch nie.

Ak by boli všetky parfumy prírodné, musela by sa násobne zvýšiť produkcia kvetov na výrobu parfumov, čo by prehĺbilo ekologické problémy spojené s poľnohospodárstvom.

Balzamy na pery

V našich balzamoch na pery nájdete nepatrné množstvo syntetických ingrediencií – voskov kvôli tomu, aby neboli príliš krehké pri nízkych teplotách.

Alternatívou je prírodný vosk Candelilla Cera, ktorý však pochádza z ohrozenej rastliny Euphorbia cerifera zahrnutej v CITES – Dohovore o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi.

Namiesto kandelilového vosku preto používame slnečnicový vosk s prímesou syntetických voskov s rovnakými vlastnosťami.

Hliník v dezodorantoch

V dezodorantoch bývajú zlúčeniny hliníka Potassium Alum alebo Aluminium chlorohydrate. Tieto zlúčeniny majú dostatočne veľké molekuly, ktoré nemôžu preniknúť cez kožu do krvného riečišťa.

Bezpečnosť oboch zlúčenín potvrdila rada toxikologických štúdií, v rámci ktorých nebol preukázaný karcinogénny vplyv na zdravie ľudí.

„Správy o nebezpečnosti Potassium Alum a Aluminium chlorohydrate sú vedecky nepodložené hoaxy.“

Hliník je kov, ktorý sa v zemskej kôre vyskytuje v najväčšom množstve. Pitnou vodou a potravou prijímame zlúčeniny hliníka do organizmu každý deň prirodzenou cestou. Z nedávnych štúdií nemeckého Spolkového ústavu pre hodnotenie rizika (BfR) opäť vyplynulo, že použitie zlúčenín hliníka v kozmetických výrobkoch (antiperspiranty, zubné pasty, rúže, opaľovacie prípravky) je pre človeka bezpečné.

Potassium Alum – prírodný kamenec

V dezodorantoch Manufaktura používame iba Potassium Alum (síran hlinito-draselný) – prírodný minerál kamenec, ktorý je pre svoju bezpečnosť a prírodný pôvod povolený aj v certifikovanej prírodnej kozmetike (BDIH, ECOCERT, NaTrue atď.).

Prírodný kamenec sa bežne používa v medicíne – v zubnom lekárstve, zvyšuje účinnosť vakcín atď. Slúži tiež na čistenie pitnej vody, nájdete ho aj v kypriacich práškoch do pečiva (E 522), po stáročia sa používa na zastavenie krvácania po holení, a pod.

Potassium Alum je teda látka bezpečná a z používania dezodorantov s prírodným kamencom nie je potrebné mať žiadne obavy.

Prírodná kozmetika a SLES

„SLES je jedným z najúčinnejších a bezpečných tenzidov s vysokou penivosťou a s výbornými umývacími účinkami.“

SLES je základnou zložkou väčšiny šampónov, sprchovacích gélov, pien do kúpeľa i zubných pást.

Vyrába sa chemickou reakciou z rastlinných mastných kyselín (napr. z kokosového oleja), prírodná kozmetika však tento spôsob výroby neuznáva.

Potenciálnu dráždivosť a prílišné odmasťovanie pokožky, za ktoré býva SLES kritizovaný, je možné veľmi dobre odstrániť vďaka kombinácii s inými jemnými tenzidmi (aktívnymi látkami), kondicionačnými, hydratačnými a domašťujúcimi zložkami.

Napr. kozmetika Manufaktura obsahuje mnoho prírodných aktívnych látok ako je pravé pivo a víno, prírodné bylinné a ovocné extrakty, pšeničné proteíny, mandľový olej, prírodný glycerín, panthenol, beta-glukán atď.

Kozmetika Manufaktura bez SLES a sulfátov

Niekoľko našich výrobkov obsahuje namiesto SLES jemnejšiu surovinu Sodium Coco Sulfate (s bio certifikátom COSMOS, ECOCERT), ktorá je najčastejšie používaným tenzidom prírodného pôvodu v BIO kozmetike.

Bez SLESu sú napr. sprchovacie gély a šampóny z radov Lúka, Mŕtve more alebo Sedmokráska, ktoré sú mimoriadne jemné a vhodné aj pre citlivú pokožku. Oproti produktom s obsahom SLES majú o niečo vyššiu cenu a prirodzene redšiu konzistenciu.

Najjemnejším variantom umývacej kozmetiky je detský rad Baby Friendly na báze glukozidov, glutamátov a kokoamfoacetátov. Tieto bezsulfátové výrobky menej penia a odmasťujú a sú určené predovšetkým pre extra jemnú a citlivú pokožku bábätiek.

Najnovšie trendy v prírodnej kozmetike

Najväčším trendom posledných rokov je bezpochyby udržateľnosť. A práve vďaka nej sa dvíha popularita bezvodej – tuhej kozmetiky:

  • Starostlivosť na vlasy – šampóny, masky, kondicionéry
  • Starostlivosť o pleť – čistiace peny, peelingy, masky, séra
  • Starostlivosť o telo – tuhé telové oleje, telové krémy, bronzery, mydlá, dezodoranty

S udržateľnosťou súvisí aj rozmach kozmetiky v náhradných refill náplniach, recyklovateľných obaloch, obaloch s vysokým podielom recyklátu a rodinných balení.

Dlhodobo možno pozorovať aj rastúci záujem o vegánsku kozmetiku s čisto rastlinným zložením.

Mohlo by Vás zaujímať

Alkohol v kozmetike: Áno alebo nie?

Alkohol v kozmetike: Áno alebo nie?

23. 11. 2023 autor: Bára Čechová vývojové oddelenie

Prečítať
Dermokozmetika: Rozhovor s Ing. Martinom Homolkom – riaditeľom vývojového oddelenia Manufaktura

Dermokozmetika: Rozhovor s Ing. Martinom Homolkom – riaditeľom vývojového oddelenia Manufaktura

28. 5. 2024 autor: Bára Čechová vývojové oddelenie

Prečítať
Čo znamená „anti-pollution“?

Čo znamená „anti-pollution“?

26. 2. 2021 autor: Bára Čechová vývojové oddelenie

Prečítať

Pridajte sa k nám

  • Špeciálne ponuky, darčeky k nákupu
  • 30 bodov na začiatok :)
  • Body zbierate v predajniach i v e-shope
Registrovať sa

Cookies

Používame súbory cookie na zabezpečenie správneho fungovania vášho obľúbeného e-shopu, na prispôsobenie obsahu stránok vašim potrebám, na štatistické a marketingové účely a personalizáciu reklám od Googlu a ďalších spoločností. Kliknutím na tlačidlo „Povoliť všetko“ nám udelíte súhlas s ich zberom a spracovaním a my vám poskytneme ten najlepší zážitok z nakupovania.

Vaše nastavenie súborov cookie

Tu máte možnosť prispôsobiť soubory cookie v súladu s vlastnými preferenciami a neskôr nastaviť alebo kedykoľvek vypnúť v pätičke webu.

Technické cookies sú nevyhnutné pre správne fungovanie webu a všetkých funkcií, ktoré ponúkajú.

Personalizáciu prevádzame na základe vami prehliadnutého tovaru. Ďalej potom upravujeme zobrazovaný obsah podľa toho, čo vás zaujíma.

Tieto cookies nám umožňujú meranie výkonu nášho webu a za pomoci získaných dát potom môžeme zlepšovať zážitok z nakupovania zákazníkom.

Tieto cookies sú využívané reklamnými a sociálnymi sieťami vrátane Googlu na prenos osobných údajov a personalizáciu reklám, aby boli pre vás zaujímavé.